Youngtimer verkopen
Na jaren van trouwe dienst is het tijd om je youngtimer te verkopen. Misschien ben je geen ondernemer meer en valt het belastingvoordeel weg, of heb je je oog laten vallen op een model dat nog geen youngtimer is. Of misschien heb je een andere youngtimer gezien en is het tijd om te upgraden. Om welke reden dan ook, in deze blog zal ik je uitleggen hoe je dat het beste kan doen.
Inruilen
Heb je al een volgende auto op het oog? Als deze bij een garage te koop staat kan je altijd informeren of ze interesse hebben in je youngtimer. Wellicht zijn ze specialist of zelfs dealer van het merk van jouw youngtimer, vaak kunnen ze jouw auto dan wel goed verkopen.
Met het inruilen van jouw auto bij de garage waar je je volgende auto koopt kan je soms een goede deal maken, maar meestal niet. Deze garages gaan er dan vanuit dat je voor het gemak gaat; auto neerzetten, andere auto mee. Dat resulteert in een lagere prijs voor je auto. Dat kan je natuurlijk prima vinden (gemak is ook wat waard) maar de hoofdprijs ga je er waarschijnlijk niet voor krijgen.
Soms bieden garages een wel erg lage prijs. Goede kans dat ze hebben gekeken naar de export-prijs voor soortgelijke auto's. Wanneer een garage een auto niet verkocht krijgt kunnen ze deze aanbieden op Marktplaats-achtige sites waar auto's worden verkocht die naar het buitenland gaan. Dit zijn vaak redelijk vaste lage prijzen - die prijs gaan ze er dus sowieso voor krijgen. Het voordeel voor de garage is dat ze de BPM op een geexporteerde auto terugkrijgen. Daar zit dus de winst. Ook worden export-auto's vaak door handelaren opgekocht die vaak meerdere auto's in een keer komen halen en dat is natuurlijk lekker zaken doen.
Zelf verkopen
Het meeste werk maar ook de kans op de hoogste verkoopprijs is om zelf je auto te verkopen. Er zijn een groot aantal sites waar je je auto op te koop kan zetten. De grootste in deze markt zijn;
Het belangrijkste bij het verkopen van je auto op deze sites is de volledigheid van je advertentie. Een advertentie met 2 foto's en een tekstje "Mooie auto" schiet natuurlijk niet op (maar het zal je verbazen hoe vaak het voorkomt!). De volgende punten dienen in ieder geval in je advertentie voorbij te komen;
Foto's
Foto's zijn zeer belangrijk! Maak dan ook goede foto's, het liefste buiten in de zon. Rij eerst even met je auto door de carwash alvorens aan de fotoshoot te beginnen. Besteed ook aandacht aan de binnenkant, bij veel carwashes bieden ze ook de mogelijkheid tot interieur schoonmaken aan. Zijn je automatten af of vies? Investeer dan een paar tientjes in nieuwe schone automatten om je interieur een flinke oppepper te geven.
Als je een vriend/vriendin hebt die fotograaf is - vraag diegene om foto's te maken (en trakteer ze op een lekkere lunch onderweg). Een bos of een mooie lommerrijke laan zijn mooie locaties.
Mik op minimaal 20 maar liever 40 foto's en maak foto's van zoveel mogelijk details en uit verschillende hoeken. Denk daarbij aan;
Te maken foto's exterieur
Overzichtsfoto (vanaf linksvoor vanuit hoge hoek geschoten, gehele auto in beeld)
Voorkant (recht van voren, vanaf linkerhoek, vanaf rechterhoek, schuin van onderen, detailopname motorkap)
Zijkanten (deuren open, deuren dicht, detailopname dorpels)
Achterkant (recht van voren, vanaf linkerhoek, vanaf rechterhoek, schuin van onderen, detailopname merk-badge)
Bovenkant (dakdragers / panoramadak)
Velgen (voor tonen (gebrek aan) schade)
Banden (voor tonen bandprofiel)
Detailopname kap (in geval van soft-top cabrio)
Te maken foto's interieur
Bestuurdersstoel (detailopname zitting)
Bijrijdersstoel (detailopname zitting)
Middenconsole (detailopname schakelpook / handrem)
Navigatiesysteem (detailopname met scherm indien krasvrij)
Instrumentencluster inclusief kilometerstand (zorg dat er geen foutmeldingen te zien zijn)
Stuurwiel (detailopname functieknoppen)
Achterbank (detailopname zittingen)
Heeft je auto een sluitende onderhoudshistorie? Fotograaf dan alle boekjes. Maak ook foto's van de sleutels, inclusief reservesleutel. Heb je geen tweede (reserve-)sleutel meer? Laat dan je sleutel kopiëren! Vooral voor youngtimers gaat dit over het algemeen vrij makkelijk; Google eens op "autosleutel transponder" plus je woonplaats om sleutelboeren te vinden die dit voor je kunnen doen. Het is verbazingwekkend hoe vaak een auto niet wordt verkocht omdat er geen tweede sleutel bij is!
Verder kan je nog denken aan foto's van onder de motorkap. Maak het motorcompartiment eerst schoon met ontvetter en warm water. Heeft je auto's specifieke details, accessoires of opties? Fotografeer die dan zeker!
Er valt te twisten over of je eventuele schade aan je auto op de foto's wilt zetten. Enige gebruikssporen bij een youngtimer zijn natuurlijk te verwachten en ik zou die niet uitgebreid op de foto's zetten. Is er echter aanzienlijke schade of roest, zet dat dan zeker op de foto. Een koper die dat niet verwacht en komt kijken zal zeker afknappen, wat tijd en moeite aan beide kanten verspilt. Soms is het echter niet heel duidelijk - krassen op de velgen vindt de ene koper een regelrechte afknapper terwijl de ander er niet om maalt.
Optielijst
Veel auto-sites geven de optie om uit een selectie te maken uit een lijst van opties. Doe dit ook zeker, veel potentiele kopers gebruiken deze filters om makkelijk hun gewenste auto te zoeken! Maar de opties in deze lijst selecteren is over het algemeen niet voldoende! Veel opties op auto's zijn niet in deze lijsten opgenomen of je kan de details niet opgeven. Een voorbeeld hiervan is cruise control - die is er in vele verschillende soorten en maten zoals dynamic cruise control en adaptive cruise control. Bij de filters staan deze alleen weergegeven als "Cruise control".
Zorg er dus voor dat je optielijst volledig in de uitgeschreven tekst is opgenomen, netjes onder elkaar op alfabetische volgorde. Weet je niet exact welke opties op jouw auto zitten? Je kan de originele optielijst van jouw specifieke auto vaak opzoeken door middel van een proces dat "VIN decoding" wordt genoemd. Elke unieke combinatie van opties heeft van de fabrikant een unieke code gekregen. Deze code is verwerkt in jouw Vehicle Identification Number (VIN), in Nederland meestal chassisnummer of framenummer genoemd. Op welke plek jouw chassisnummer zit kan je opvragen via kenteken-informatie sites zoals Kentekencheck.nl. Veel voorkomende locaties zijn;
Op de bodemplaat bij de bestuursstoel;
Midden tegen het schutbord onder de motorkap;
Op de rechter schroefveerkoker onder de motorkap.
Als je je VIN hebt gevonden kan je deze invoeren op verschillende sites zoals Vindecoder.eu of Auto-vin-decoder.com. Je krijgt dan de optielijst te zien voor jouw auto. Staat er een optiecode bij de opties? Vermeld die dan ook in je advertentie. Kenners weten dan precies waar je het over hebt.
Onderhoudshistorie
Heb je een volledig sluitende onderhoudshistorie beschikbaar? Fantastisch! Kopers willen graag weten wat er in het verleden is gerepareerd aan de auto om zo te kunnen bepalen of zij nog tegen veelvoorkomende problemen gaan aanlopen of niet. Schrijf de belangrijkste en meest recente reparaties uit in je advertentie. Hoe meer er recent vervangen of gerepareerd is, hoe beter. Toch voelt dit vaak een beetje gek; een hele waslijst aan reparaties doet een onbetrouwbare auto vermoeden. Maar over het algemeen wordt dit zeer gewaardeerd door een potentiële koper.
Adverteren op social networks
Plaats de link naar je advertentie op Facebook, Twitter, Instagram en/of Pinterest. Je kan je eigen advertentie op deze sociale netwerken ook inzetten als advertenties naar andere gebruikers (en dus niet alleen je eigen volgers). Dit kost uiteraard wat geld, maar kan zeker iets opleveren, zeker als je een vrij bijzondere auto hebt. Je kan je advertentie heel specifiek richten op een bepaalde groep, bijvoorbeeld 40-jarige mannen uit jouw omgeving met een interesse in auto's.
Verkopen via een derde partij
Vind je zelf verkopen teveel werk? Je kan de verkoop uitbesteden aan een derde partij, waarbij zij het werk voor je uit handen nemen. Veel garages bieden een verkoopservice aan waarbij zij op zoek gaan naar een koper voor jouw auto (autodealers). Vaak werken deze bedrijven ook andersom; ze zoeken auto's voor kopers en matchen zo vraag en aanbod.
Je meldt je auto aan op de site van de verkoper. Je moet hiervoor je kenteken en vaak een paar extra specificaties opgeven zoals kilometerstand en de staat van je auto. Upload ook zoveel mogelijk foto's zodat de verkoper een goed beeld heeft van jouw auto. Wees zo eerlijk mogelijk! In deze stap gaat het nog niet om een gelikt verkooppraatje maar om de kans van verkoop door de derde partij in te schatten.
Is jouw auto goed beoordeeld? Dan komt hij op een site te staan waar autodealers een bod kunnen doen op jouw auto. Elk bod wordt naar jou doorgestuurd en je kan deze vrijblijvend afwijzen.
Ik heb de grootste partijen in Nederland voor het verkopen van jouw auto opgezocht. Je kan hier de gegevens van jouw auto invoeren en je krijgt dan vrijblijvend een bod als ze een koper voor je hebben gevonden; weinig moeite, maximaal resultaat!