Pechhulp met youngtimer
Stil komen te staan langs de kant van de weg is natuurlijk nooit leuk. Het wordt alleen nog minder leuk wanneer je geen pechhulp hebt. De buurman met autoambulance bellen kan nog wel als je vlak bij huis bent, maar als je in Zuid-Frankrijk staat is het iets minder praktisch.
Het is nu eenmaal zo dat youngtimers vaker het begeven dan nieuwe auto's. Daar valt weinig tegenop te redeneren, je kan dus maar beter een plan hebben voor wanneer het gebeurt. Je kan pechhulp op verschillende manieren afnemen en wanneer je een youngtimer hebt zijn er ook punten om even aandacht aan te schenken. We zullen ze hier behandelen.
Pechhulp via de autoverzekering
Zoals bij alles met betrekking tot verzekeringen geldt; lees de polisvoorwaarden goed door. Zo zijn er verzekeraars die wel pechhulp bieden maar in sommige gevallen niet komen, zoals wanneer je je sleutel bent kwijtgeraakt of wanneer je met een lege tank komt te staan. Ben jij iemand die een tank maximaal probeert leeg te rijden? Dan is het wellicht verstandig om een autoverzekering te nemen waarbij de verzekeraar je met een lege tank wil komen helpen (in ieder geval Centraal Beheer en FBTO vallen dan al af).
Vervangend vervoer in het buitenland is ook niet altijd gegarandeerd. Binnen Nederland valt dit onder de standaarddekking maar buiten Nederland vaak niet. Gedwongen hotelovernachtingen in het buitenland worden vaak wel vergoed.
Pechhulp via de reisverzekering
Via de reisverzekering pechhulp regelen kan interessant zijn; sommige aanbieders hebben gunstige voorwaarden. Het grootste nadeel is echter dat de pechhulp via de reisverzekering doorgaans geen dekking in het eigen land biedt, maar alleen in het buitenland. Wellicht wil die buurman met de autoambulance je binnen Nederland wel helpen!
Losse pechhulp regelen
Ben je niet zo'n fan van een (dure) abonnementsvorm voor pechhulp? Je kan natuurlijk zelf pechhulp regelen wanneer er iets gebeurt, bijvoorbeeld door een lokale garagist te bellen. Er zijn ook partijen die zonder abonnement of met een goedkoper abonnement pechhulp aanbieden waarbij je per keer betaalt. De bekendste twee in deze hoek zijn Blij dat ik Rij van AllSecur en RoadGuard van Centraal Beheer.
Pechhulp via pechhulpdienst
De pechhulpdienst helpt vaak alleen bij mechanische of elektrische storingen. Mocht je er een handje van hebben om benzine in je diesel-auto te gooien (of andersom), dan helpt een pechhulpdienst je over het algemeen niet en kan je beter pechhulp via de autoverzekering regelen.
Mocht je een abonnement op een pechhulpdienst afnemen, check dan eerst of je autoverzekering niet al dekking biedt; het zou zonde zijn om dubbel verzekerd te zijn!
Er is een aantal aanbieders van pechhulpdiensten, waarvan de bekendste zijn;
ANWB Wegenwacht
Allianz Global Assistance
Bosch Car Service
Bovag Pechhulp
Route Mobiel
SOS Pechhulp
Deze kunnen onderling op een aantal punten verschillen, bijvoorbeeld op;
Of je in je eigen woonplaats geholpen wordt;
Of de dekking op persoon of op kenteken gebonden is;
Maximale periode van vervangend vervoer;
Wel of niet vergoeden van hotelovernachtingen;
Maximaal aantal keer dat je gebruik mag maken van de pechhulp;
Acceptatie op basis van de leeftijd van de auto.
Dit wil je niet
Pechhulp met een youngtimer
Zoals je in het voorgaande lijstje kunt lezen is acceptatie op basis van de leeftijd van de auto soms een voorwaarde. Een van de grootste aanbieders van pechhulp Route Mobiel weigert auto's ouder dan 15 jaar. Je kan dus met een youngtimer geen pechhulp bij Route Mobiel afnemen.
ANWB heeft zelfs een mooie overzichtspagina voor youngtimer pakketten. Dit zijn gelukkig gewoon dezelfde pakketten voor niet-youngtimers, ANWB hanteert dus geen verschillende prijzen voor verschillende leeftijden.
Andere aanbieders doen dit over het algemeen wel. Bovag Pechhulp spant hier de kroon; zij rekenen een toeslag (bovenop de normale premie) van 90 euro voor youngtimers! Bekijk de prijzen van de verschillende aanbieders hier;